Trojan House - Jackson Clements Burrows Architects

Published on Topic:

In our latest instalment of #BuiltFormFriday we take a look at the Trojan House by Jackson Clements Burrows Architects. Metaphorically speaking, the Trojan House lives up to its name in both a functional and structural sense. Situated in Hawthorn Victoria, this build took place in 2009 as an alteration an addition to an existing Edwardian house with a vision to accommodate a growing family with three children. The owners of the home liked the notion of a Trojan House as a metaphor for the chaos of family life that occurred inside, which is only revealed when the children are set free into the back yard onto unsuspecting residents of neighbouring flats. 

It is also easy to see the link between the structural form and the famous tale of the Greek Trojan Horse. This notion is reflected in the enveloping timber cladding, where windows are disguised with shutters to maximise privacy and eliminate the ability to make any great assumptions as to the internal happenings of the structure. For what it’s worth, the cantilevered first floor hosts each of the three children’s bedrooms and a shared bathroom, whilst the ground floor offers an integrated living and dining space that blends with the outdoors and neighbouring pool through the clever use of feature glass panelling and contemporary French doors. Last but not least, the Trojan House also includes a cellar at the basement level, which is surely the greatest surprise of all to spring on unsuspecting mates on a Friday afternoon.

Architect: Jackson Clements Burrows Architects
Photo: Emma Cross